Quantcast
Channel: Businews » Marmara Üniversitesi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Öğrendiğimiz Her Şey Bize Artı Değer Olarak Döndü

$
0
0
  • Şu an nerede nelerle uğraşıyorsunuz? Okul, iş hayatı, sosyal sorumluluklar, projeler, hobiler vb.

Servet Nakipoğlu:  Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi – İktisat Bölümü öğrencisiyim bu yıl üniversitemin son yılını geçiriyorum. Şu anki tek hedefim son yılım olan ve yoğun biçimde geçen üniversitemi bitirip,  kariyerimi  hayal ettiğim alanlarda devam edebilmek. Kalan zamanlarımı yeni başladığım Japonca dilini öğrenmekle geçirmekteyim 

Görkem Eryılmaz: Ben de Servet ile aynı sınıftayım. Bu sene 4. Sınfım. Bu dönem okuldaki ders programım nispeten yoğun olmadığı için bu süreci farklı aktivite ve projelerle geçiriyorum.  İngilizce çalışıyorum, aynı zamanda Avrupa Akdeniz Bölgesini kapsayan farklı partnerlikleri içinde barından bir AB projesi yazıyoruz, boş zamanlarımı bu şekilde harcıyorum.  Yine en büyük zevkim olan müzikle zamanım olduğunca ilgilenmeye çalışıyorum.

  • GMC’yi nereden duydunuz?

G.E.: Geçen sene Kasım ayı içerinde vizelerimiz vardı. Bizim için yoğun ve stressli bir dönemdi. Tesadüf eseri bir gün sınav çıkışında, Servet ile karşılaştım. Beraber yemeğe gitmiştik, sınav çıkışında, yemek sırasında bana GMC’den ve GMC’nin getirilerinden bahsetmişti. Beni o an ikna etmiş olacak ki daha sonra başarılı olacağımız GMC’de yarışmaya beraber karar verdik.

S.N.: GMC’den ilk, 2 sene önce okuduğum bir dergiden haberdar olmuştum ve bu simülasyon gayet ilgimi çekmişti.Araştırdıktan sonra hemen takım arkadaşları aramaya başladım.O zaman GMC bir interaktif kariyer sitesi aracılıyıyla başvuruları kabul ediyordu, nitekim kısa süre içinde başvurumu tamamladım. Hatta o zaman ilk başvuranlar arasında olduğumuz söylenebilir.

  • Hangi yıllar katıldınız?

S.N.: 2010 ve 2011 GMC’de bulundum. Görkem arkadaşım gruba 2011 yılındaki yarışmaya dahil oldu ve iyi ki de oldu.

  • Daha önce takım çalışması ya da strateji/yönetim simülasyonu tecrübeniz olmuş muydu?

G.E.: Daha önce çeşitli öğrenci organizasyonlarında ulusal ve uluslarası düzeyde projelerde görev alıp, yönetme şansım olmuştu. Ancak GMC’nin benim için daha farklı getirileri oldu.

  • GMC’ye katılmak sizlere neler kazandırdı? Ekip olmak sizlere neler kazandırdı?

Aslında daha önce sınıf arkadaşı olduğumuz  için beraber, okulla alakalı proje ve sınavlar için beraber çalışma imkanımız olmuştu. Fakat GMC bizim için biraz daha farklı bir tecrübe oldu. Grup olarak daha önce bu kadar koordine çalışmamıştık. Sınav zamanlarımızda bile bu kadar yoğun çalışmadığımız zamanlar olmuştu işin açıkçası özellikle 2. turda. GMC’nin ekip halinde çalışabilmenin yanında , yarışmada başarı sağladımızdan dolayı bize sponsor olan Ernst & Young ‘ta denetim stajı deneyimimiz oldu.Sadece staj olarak değerlendirmemek lazım şirketin üst düzey yöneticileriyle tanışma ve birlikte çalışma imkanı yakaladık. Şirketlerin öğrencilere sponsor olması yarışmadaki rekabet düzeyini yükseltiyor, yarışma boyunca bu da bizim için bir etkendi.

Ayrıca GMC sanal bir yarışma olmasına rağmen şirketin bize gerçeğe en yakın anlamda nasıl yönetilebileceğini öğretti. Şirketin finansal tablolarındaki her ayrıntaya dikat edilmesi gerektiğini uygulamalı olarak öğrendik, herhangi bir noksan olması sonucu, şirketin hisse değerinin düşmesi bize çözüm arayıcı bir ortam sundu. En büyük hatalı kararda bile etkili çözüm getirebileceğimizi gördük GMC sayesinde. Farklı ekonomik durumlarda , farklı finansal yapıdaki şirketlerin durumunu her farklı turda görmemiz bizi zorlamasının yanı sıra, farklı çözüm yolları geliştirmemizi sağladı.

  • Yarışmaya nasıl hazırlandınız, ne tür stratejiler sizi diğer takımlardan farklılaştırdı?

Öncelikle birbirimizi uzun zamandır tanıyor olup, birbirimize güveniyor olmamız karar alma süreçlerimizi hızlandırdı. Ama bu demek değil ki karar alırken uzun süren tartışmalar yaşamadık… Bizim takım içinde görev dağılımımız belliydi. Genelde takım içindeki matematiksel hesaplamaları, raporların değerlendirme süreçlerini Servet yaparken, kısa ve uzun dönem yönetim stratejileri ben (Görkem) belirliyordum.  Bizim en büyük artımız bu hesaplama ve stratijilere uzun dönemde sadık kalmamız oldu. Nitekim grup süreci boyunca, grupta 4. Lüğe düşmemize rağmen, bu şekilde bir üst tura geçmeyi başarmıştık.

  • Klasik bir takım sorusu olarak anlaşmazlığa düştüğünüz zamanlar oldu mu, nasıl çözüme kavuştunuz?

Elbette oldu  ama genelde ortak stratejileri en başta belirlediğimiz için bu anlaşmazlıklarımız çok uzun sürmedi. Çünkü genelde karşılıklı anlayış ve çabayla ortak bir çözüm bulabiliyorduk. Bazen hiç anlaşamadığımız zamanlarda da ikimizde fedakarlık yaparak, nihai çözüme ulaşıyorduk.

  • Yarışmaya katılmadan önceki ve sonraki düşünceleriniz arasında değişen neler var?

GMC’nin bu kadar ayrıntılı bir simülasyon olduğunu bilmiyorduk, her turda farklı şeyler öğrendik. Yeni öğrendiğimiz herşey bize artı değer olarak döndü.

 ·         Üniversite öğrencileri neden GMC’ye katılmalı?

İş dünyasını daha yakından tanıma olanağı, özellikle iibf öğrencileri derslerinde öğrendikleri teorik bilgileri, pratik olarak uygulama şansı yakalayabilirler. Yönetim tecrübesi, bu simülasyonda nitekim bir ceo’sunuz.

  • Katılmak isteyenlere neler önerirsiniz?

Mutlaka başvursunlar yarışmaya, çok eğlenceli ve de kendilerini geliştirebilecekleri bir süreç. Asla pes etmesinler yarışmada, emin olun, turu geçemeyeğinizi düşünceniz bile, rakibinizin bir hatasıyla tekrar iddalı duruma geçebilirsiniz. Hata yapmaktan, farklı stratejileri uygulamaktan çekinmesinler bu sayede kendilerini daha fazla geliştirebilirler ve de yeni şeyler öğrenme şansı yakabilirler.

 

Röportaj: İlker Serdar Çetinkaya

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Latest Images